Fytotherapie

Naast voedingssupplementen kan ook fytotherapie worden ingezet. Fytotherapie is  het gebruik van de medicinale werking van stoffen uit de plantenwereld. Dankzij wetenschappelijk onderzoek weten we steeds meer van de werkzame stoffen in planten, kruiden, bomen en paddenstoelen (strikt genomen geen plant) en welke effecten ze op het lichaam hebben. In de praktijk wordt hierbij alleen gebruik gemaakt van gecontroleerde en gestandaardiseerde kruidenextracten. Deze bevatten naast de bestanddelen van de gehele plant of plantendeel (blad, wortel), de werkzame stof in een bepaalde gegarandeerde en gestandaardiseerde hoeveelheid. Daarbij worden alleen producten ingezet, die voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen.

Achtergronden

Zonder de planten en bomen zou geen menselijk en dierlijk leven mogelijk zijn. Deze wezens vangen het zonlicht op en zetten dit via fotosynthese om tot energie en voedingsstoffen, en produceren daarbij zuurstof, zonder welke we in binnen enkele minuten zouden sterven. Deze ‘groene long’ produceert samen met het fytoplankton in de oceanen, de ‘blauwe long’, alle in de atmosfeer aanwezige zuurstof, elk voor de helft. De uit het licht verkregen energie wordt met stoffen uit de bodem gebruikt voor de groei van de plant. We zouden zelfs kunnen zeggen, dat het steenkool en de aardolie waar onze maatschappij nog steeds op draait, afkomstig van miljoenen jaren oude bomen, plantenresten en plankton, in feite opgeslagen zonlicht is, dat we nu in hoog tempo laten vrijkomen door verbranding.

Zolang mensen hebben geleefd zijn zij gevoed en gesteund door het plantenrijk, sinds mensenheugenis bijgestaan in het verlichten van klachten en het herstellen van de gezondheid. Van oudsher dienden voor overleving de vruchten en zaden van planten en bomen, wortel, blad, bast of schors, fruit en groente, knollen en wortels, de grassen voor het vee, de granen voor ons dagelijkse brood, het hout voor de warmte van onze huizen en het vuur om voedsel te bereiden. Maar ook de stoffen die onze bewustzijnstoestand veranderen, die bedwelmen, verslaven, vergiftigen en doden.

Elk werelddeel, elk continent, land of streek kent zijn specifieke kruiden die worden in gezet om de gezondheid te bevorderen. Van de Nederlandse paardenbloem voor lever en gal, de Mediterrane olijf, naar de Noord-Amerikaanse Echinacea, de Indiase Ayurvedische Ashgawandha, de Japanse Gingko Biloba, de ginseng uit diverse werelddelen, de Tibetaanse en de Chinese kruidenmengsels, naar de Maca uit de Peruaanse Andes, enz. De lijst is eindeloos en dagelijks wordt er meer ontdekt.