Orthomoleculaire geneeskunde

De term “orthomoleculair” is afkomstig van Linus Pauling (28 februari 1901 -19 augustus 1994). Hij was één der belangrijkste wetenschappers, onderzoekers en schrijvers van de 20e eeuw. Hij won  tweemaal een ongedeelde Nobelprijs: de ene voor scheikunde en vrede, de ander voor scheikunde en natuurkunde.

Linus Pauling Intitute  http://lpi.oregonstate.edu/infocenter/

Het woord “orthomoleculair” is samengesteld uit de woorden “ortho” en “moleculair”. “Ortho” komt uit het Grieks en betekent “juist, recht, goed”. Moleculair betekent de moleculen betreffend. Een molecuul is de kleinste eenheid van een stof, welke nog de eigenschappen van die stof heeft. Ons lichaam is opgebouwd uit organen: het zenuwstelsel, hormonaal stelsel, immuun systeem, hart -en bloedsomloop, spijsverteringsorganen, nier en urinewegen, geslachtsorganen, spieren en skelet. Al deze organen bestaan weer uit speciale weefsels, deze weefsels uit cellen en cellen uiteindelijk uit moleculen. En deze laatste weer uit atomen. En dit alles werkt in de regel in een perfecte harmonie samen, en dan spreken we van gezondheid van geest en lichaam.

Orthomoleculair betekent dus: het juiste molecuul op de juiste plaats en op het juiste moment. Hoewel dit een zeer simplistische omschrijving is van de welhaast oneindige complexiteit van de biochemie van ons lichaam, is het in de kern wél waar: ons lichaam is in alle complexiteit, zoals alle andere schepselen op onze aarde, tot op het allerkleinste detail in absolute perfectie samengesteld en georganiseerd. De allerkleinste wijzigingen in de genetische structuur van het erfelijke materiaal kunnen al leiden naar dysfunctie van lichaamsprocessen, weefsels en organen. Ook het langdurig missen van essentiële voedingsstoffen zoals mineralen, vitaminen, essentiële suikers, vetzuren en aminozuren zal op den duur naar ziekte leiden. Vandaar het grote belang van gezonde voeding en een gezonde lifestyle.

Orthomoleculaire geneeskunde

Orthomoleculaire geneeskunde draagt bij aan uw welzijn en gezondheid door het aanvullen tot de juiste hoeveelheden en combinaties van vitamines, mineralen, vetzuren, antioxidanten, sporen – elementen, aminozuren en enzymen. Orthomoleculaire geneeskunde is evidence based medicine (EVB), dat wil zeggen, dat de werking van deze stoffen  is aangetoond door een overvloed aan wetenschappelijk bewijs.

Vitamines, mineralen, aminozuren, vetzuren, anti oxidatieve stoffen, sporenelementen en talloze andere in ons natuurlijke voedsel voorkomende stoffen zijn voor het leven onmisbare voedingsstoffen, die de psyche en het lichaam absoluut nodig hebben om te kunnen leven en te overleven. Ten gevolge van de hoge eisen, die onze moderne levenswijze stelt en het gebrekkige voedingspatroon, hebben de meeste mensen vaak een aantoonbaar ernstig gebrek aan één of meerdere van deze stoffen.

Op grond van de aard van de klachten, bevindingen uit gesprekken, lichamelijk onderzoek en speciale laboratoriumtesten kan worden vastgesteld welke van deze stoffen nodig zijn om uw lichaam en psyche te helpen en te ondersteunen. De toediening hiervan gebeurt in de vorm van veilig en individueel gedoseerde voedingssupplementen.

Voedingssupplementen kunnen echter geen gezonde, ecologische, volwaardige en gevarieerde voeding vervangen. Supplementen vullen aan, zoals het woord al zegt en kunnen niet in de plaats komen van de onmetelijk gevarieerde natuurlijke rijkdom van een biologische en volwaardige voeding.

Voedingssupplementen zijn in tegenstelling tot lichaamsvreemde chemische medicijnen, lichaamseigen stoffen. Bij juiste dosering en toediening werken ze als extra voeding en zijn ze veilig, zonder bijwerkingen, gewenning of verslavingseffecten.