Voeding

“Uw voeding is uw medicijn, uw medicijn is uw voeding”

Deze uitspraak van Hippocrates, die bijna 2500 jaar geleden als arts leefde en werkte op het Griekse eiland Kos en die wij als de vader van onze moderne geneeskunde beschouwen is actueler en meer waar dan ooit te voren. Op zijn naam moet iedere afstuderende arts of therapeut een eed moet afleggen.

Omdat juiste voeding in hoge mate bijdraagt aan een duurzaam geestelijk en lichamelijk welzijn, zullen individueel afgestemde voedingsadviezen meestal deel uitmaken van de behandeling. Daarbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke gesteldheid, mogelijk aanwezige allergieën of intoleranties voor voedingsmiddelen of bestanddelen daarvan.

Bovendien heeft een orthomoleculaire behandeling met voedingssupplementen veel en veel meer resultaat wanneer een gezonde voeding wordt genuttigd. Dit behoeft zeker niet altijd een streng dieet te zijn. Wél een individueel aangepast dieet, waarbij eenvoudige maatregelen al snel effect kunnen hebben. ook al wordt onze voeding met het jammer armer aan vitaminen en mineralen, op langere termijn is een gifvrije, ongeraffineerde individueel samengestelde voeding de beste garantie op duurzame gezondheid en preventie van ziekten,  .

Achtergronden

Zowel in de arme als rijke landen sterven mensen aan ondervoeding en vervuiling. In de arme landen aan vervuild en besmet drinkwater en honger door een fundamenteel gebrek aan volwaardige ongeraffineerde macronutriënten: te weinig eiwitten, vetten en koolhydraten. In de rijke landen wordt geen honger geleden en worden mensen ouder dankzij o.a. verbeterde hygiëne, antibiotica, operaties en medicijnen, maar worden ziek van chemische vervuiling, een teveel aan geraffineerde macronutriënten en een gebrek aan micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, anti oxidatieve stoffen, vetzuren enz

Het is toch een merkwaardige zaak, dat terwijl wij voor onze gezondheid afhankelijk zijn van een volwaardige en gifvrije voeding, juist deze dagelijkse voeding in de Westerse samenlevingen ziekmakend is geworden.

Want is het buitengewoon bedroevend gesteld met onze voedingsmiddelen en ons voedingspatroon. In de afgelopen 200 jaar zijn deze zodanig verandert, dat zij ons weliswaar in leven houden, maar tegelijkertijd chronisch ziek maken.

Enkele fundamentele fouten welke ons dieet bevatten zijn:

 1. De onderlinge verhouding tussen de voedselgroepen – de schijf van vijf – bestaande uit eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten, en fruit, is ongunstig veranderd. We eten te vet, teveel suikers, teveel dierlijke eiwitten en te weinig groente en fruit.
 2. De onderlinge verhouding tussen de macronutriënten is ongunstig veranderd. We eten veel teveel koolhydraten en teveel dierlijke vetten en te weinig volwaardige eiwitten.
 3. Het gehalte aan micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, plantaardige anti oxidatieve stoffen is ongunstig veranderd, zowel wat betreft hun aanwezigheid in het voedsel, als wat betreft de inname van dat voedsel.
 4. De vetzuursamenstelling van het voedselpatroon is uit balans: teveel verzadigde transvetzuren, te weinig onverzadigde vetzuren. En van de meervoudig onverzadigde vetzuren krijgen we te weinig omega-3-vetzuren en teveel omega-6-vetzuren
 5. Het vezelgehalte van de voeding is niet alleen te laag, maar de balans tussen wateroplosbare en in water onoplosbare vezels, zoals uit brood, veroorzaakt overprikkeling van de dikke darm.
 6. We eten veel te zoet. De glykemische index van ons voedingspatroon is te hoog., waardoor de regulering van suikerstofwisseling zwaar ontregeld raakt. Dit heeft gevolgen voor o.a. psyche, hersenfuncties, zenuwstelsel, immuniteit, hart en vaten
 7. We eten te zout. We krijgen teveel natrium en te weinig kalium en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink en selenium binnen.
 8. De zuur-base balans is verstoord. De voeding is te zuurvormend en te weinig basisch
 9. Ons voedsel is gedenatureerd. Het wordt geraffineerd, ontdaan van belangrijke micronutriënten en ook nog voorzien van talloze kunstmatige stoffen.
 10. Daarnaast is milieu en landbouw onderhevig aan chemische verdelgingsmiddelen en belast door honderdduizenden stoffen in het milieu, die samen een chemische cocktail vormen, waarvan we de gevolgen op langere termijn nauwelijks kunnen inschatten
 11. Om de oplossing van psychische innerlijke conflicten en verwondingen te vermijden en de confrontatie met onszelf aan  te gaan,  bedriegen onszelf door te  roken, drinken , drugs te gebruiken, onszelf vol te proppen met gedenatureerd en geraffineerd voedsel, extreem te diëten of te sporten enz.
 12. Een dergelijke levensstijl, voedselkwaliteit en voedingspatroon leiden via darm en leverstoornissen naar verstoringen in stofwisseling van hormonen, immuniteit, zenuwstelsel en in genetische expressie naar onze moderne welvaartsziekten: de chronische depressies, de obesitas epidemie, de hypertensie, de hypercholesterolemie, de schildklierproblemen, de insuline resistentie, de diabetes, de laaggradige ontstekingen van hart –en vaatziekten, kanker, reuma en neurodegeneratieve ziekten zoals dementie, Parkinson, multiple sclerose, ALS enz.

Zoals al eerder gezegd: op langere termijn is een gifvrije, ongeraffineerde individueel samengestelde voeding één der beste garanties op duurzame gezondheid en preventie van ziekten.