Voeding

“Uw voeding is uw medicijn, uw medicijn is uw voeding”

Deze uitspraak van Hippocrates, die bijna 2500 jaar geleden als arts leefde en werkte op het Griekse eiland Kos en die wij als de vader van onze moderne geneeskunde beschouwen is actueler en meer waar dan ooit te voren. Op zijn naam moet iedere afstuderende arts of therapeut een eed moet afleggen.

Omdat juiste voeding in hoge mate bijdraagt aan een duurzaam geestelijk en lichamelijk welzijn, zullen individueel afgestemde voedingsadviezen meestal deel uitmaken van de behandeling. Daarbij wordt rekening gehouden met uw persoonlijke gesteldheid, mogelijk aanwezige allergieën of intoleranties voor voedingsmiddelen of bestanddelen daarvan.

Bovendien heeft een orthomoleculaire behandeling met voedingssupplementen een groter effect wanneer een gezonde voeding wordt genuttigd. Dit behoeft zeker niet altijd een streng dieet te zijn. Wél een individueel aangepast dieet, waarbij eenvoudige maatregelen al snel effect kunnen hebben. Ook al wordt onze voeding steeds armer aan vitaminen en mineralen, op langere termijn is een gifvrije, ongeraffineerde individueel samengestelde voeding één van de beste garanties op duurzame gezondheid en preventie van ziekten,  .

Achtergronden

Zowel in de arme als rijke landen sterven mensen aan ondervoeding en vervuiling. In de arme landen aan vervuild en besmet drinkwater en honger door kwantitatieve ondervoeding: een fundamenteel gebrek aan volwaardige ongeraffineerde macronutriënten: te weinig eiwitten, vetten en koolhydraten. In de rijke landen wordt geen honger geleden en worden mensen ouder dankzij o.a. verbeterde hygiëne, antibiotica, operaties en medicijnen, maar worden ziek van chemische vervuiling, een teveel aan geraffineerde macronutriënten en waardoor vaak een kwalitatieve ondervoeding ontstaat: een gebrek aan micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, anti oxidatieve stoffen, essentiële vetzuren, enz.

Het is toch een merkwaardige zaak, dat terwijl wij voor onze gezondheid afhankelijk zijn van een volwaardige en gifvrije voeding, juist deze dagelijkse voeding in de Westerse samenlevingen ziekmakend is geworden.

Want is het buitengewoon bedroevend gesteld met onze voedingsmiddelen en ons voedingspatroon. In de afgelopen 200 jaar zijn deze zodanig verandert, dat zij ons weliswaar in leven houden, maar tegelijkertijd ook chronisch ziek kunnen maken.

Enkele fundamentele fouten welke ons doorsnee voedingspatroon bevatten zijn:

 1. De onderlinge verhouding tussen de voedselgroepen – de schijf van vijf – bestaande uit eiwitten, koolhydraten, vetten en groenten, en fruit, is ongunstig veranderd. We eten te vet, teveel glucose, teveel dierlijke eiwitten en te weinig groente en fruit.
 2. De onderlinge verhouding tussen de macronutriënten is ongunstig veranderd. We eten veel teveel koolhydraten uit granen en te weinig uit groenten en teveel dierlijke vetten en vaak te weinig volwaardige eiwitten.
 3. Het gehalte aan micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, plantaardige antioxidatieve stoffen is ongunstig veranderd, zowel wat betreft hun aanwezigheid in het voedsel, als wat betreft de inname van dat voedsel.
 4. De vetzuursamenstelling van het voedselpatroon is uit balans: teveel verzadigde transvetzuren, te weinig onverzadigde vetzuren. En van de meervoudig onverzadigde vetzuren krijgen we te weinig omega-3-vetzuren en teveel omega-6-vetzuren
 5. Het vezelgehalte van de voeding is door het gebrek aan groentes, niet alleen te laag, maar de balans tussen wateroplosbare en in water onoplosbare vezels, zoals uit brood, veroorzaakt overprikkeling van de dikke darm.
 6. We eten veel zoet. De glykemische index van ons voedingspatroon is vaak te hoog, waardoor de regulering van suikerstofwisseling zwaar ontregeld raakt. Dit heeft gevolgen voor o.a. de bloedsuikerspiegel, de psyche, hersenfuncties, zenuwstelsel, hart en vaten en immuunsysteem.
 7. We eten te zout. We krijgen teveel natrium en te weinig kalium en andere belangrijke mineralen zoals magnesium, zink en selenium binnen.
 8. De zuur-base balans is verstoord. De voeding is te zuur vormend en te weinig basisch vormend.
 9. Ons voedsel is gedenatureerd. Het wordt geraffineerd, ontdaan van belangrijke micronutriënten en ook nog voorzien van talloze kunstmatige stoffen.
 10. Daarnaast is milieu en landbouw onderhevig aan chemische verdelgingsmiddelen en worden zij belast door honderdduizenden stoffen, die samen een chemische cocktail vormen, waarvan we de gevolgen op langere termijn nauwelijks kunnen inschatten.
 11. Om de oplossing van psychische innerlijke conflicten en verwondingen te vermijden en de confrontatie met onszelf niet te hoeven aangaan,  bedriegen we onszelf door te  roken, te drinken , drugs te gebruiken, onszelf vol te proppen met gedenatureerd en geraffineerd voedsel, of extreem te diëten of te sporten enz.
 12. Een dergelijke levensstijl, voedselkwaliteit en voedingspatroon leiden via darm en leverstoornissen naar verstoringen in stofwisseling van hormonen, immuniteit, zenuwstelsel en in genetische expressie naar onze moderne welvaartsziekten: de chronische depressies, de obesitas epidemie, de diabetes epidemie, de hypertensie, de hypercholesterolemie, de schildklierproblemen, de laaggradige ontstekingen van hart –en vaatziekten, van gewrichten en van het zenuwstelsel.

Zoals al eerder gezegd: op langere termijn is een gifvrije, ongeraffineerde individueel samengestelde voeding één der beste garanties op duurzame gezondheid en preventie van ziekten.